Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdélyi és svédországi missziós tevékenységem

A Nemzetpolitikai Államtitkárság keretén belül a Petőfi Sándor Program és a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa voltam. 2015-2016-ban a Petőfi Programban Erdélyben, Segesváron tevekénykedtem szórvány magyar területen, 2016-2017-ben  a Kőrösi Program Svédországban teljesítettem szolgálatot a magyar diaszpórában, székhelyem Jönköping volt. (Az M1 interjúja: https://www.youtube.com/watch?v=QQtzIMO45Nw )

A Petőfi Program lehetőséget adott, hogy megéljem az elcsatolt magyar területeken élő, főleg szórvány területen élő magyarokkal a mindennapokat, megtapasztaljam a nehézségeiket és hozzásegíthessek ahhoz, hogy megtarthassák, akár erősíthessék a magyar identitástudatukat. Ehhez eszközöm a zene volt, a dalok, a magyar kultúra. Tevékenységem nagyon széles skálán mozgott. Rengetek programot szerveztem, köztük koncerteket, dalesteket, jótékonysági rendezvényeket, templomi koncerteket, operett gálakoncerteket, nemzeti ünnepeinkről való megemlékezésekhez segítettem a helyi líceumban, fotópályázatot hirdettem meg, mely szintén nagy sikerű volt.

Fiatalokat tanítottam hangképzésre, népdalversenyekre készítettem fel. Azonban hogy az a sok koncert ne öncélú legyen és ne csak én énekeljek, fontosnak éreztem, hogy tanítványaimat magammal vigyem, hogy megmutathassák tehetségüket, megkóstolhassák a befektetett munka gyümölcsét. Nagyon szép időszakot éltünk meg együtt, csodás, hálás közönséggel találkozhattunk, közel 60 koncertet szerveztem és a célom az volt, hogy ezek a fiatalok megérezzék a felelősséget, amivel ők is majd tartoznak a magyarságért, a környezetükért. Hogy a felnőtt életben lépve, ők is adják át a magyar kultúra, a magyar zene gyöngyszemeit a fiatalabb generációnak. A székelykeresztúri jótékonysági koncert TV összeállítása: https://www.youtube.com/watch?v=hAXpBh0cFQk

Egy tavaszváró szórványkoncertről részlet, egy piciny településről, Küküllőalmásról: https://www.youtube.com/watch?v=mZQiQ-2Sm-g

A két éves külföldi munkám alatt közel 90 tudósítást, cikket írtam számos programról, eseményről, mellyel információt adtam a határon túli és a külhonban élő magyarok életéről. Rengeteg új kezdeményezésem volt, melyről szintén szívesen adtam tájékoztatást. Igyekeztem felkutatni az érdekes személyiségeket, különleges életutakat, és próbáltam elmenni számos rendezvényre, amik értéket közvetítettek és megírni élményeimet.

Nehéz lenne felsorolni azt a sok mindent, a sok élményt a zenén kívül, a kis ovisokkal való foglalkozásaimat, a gyerekprogramokat, a sport edzéseket a gimis diákokkal és felnőttekkel, a hangszer és szolfézs tanítást a gimis fiúknak. De tudom, hogy az életem így lett teljes, hogy igazi lelki eszenciát kaptam életem végéig, igazi gazdagságot. (Segesvári szép pillanataimból, összeállítás: https://www.youtube.com/watch?v=BovO5JwybxQ )

Azt is be kell ismernem, hogy Erdély volt számomra a csoda, hogy mennyivel másabb lelkülettel tudtam ott élni, ott tevékenykedni, mint az északi távolban, Svédországban élő magyar honfitársak között. 

Mégis ezekkel a gondolatokkal tudtam lezárni svédországi időszakomat, 2017 májusában: "Hamarosan svédországi ösztöndíjas tevékenységem végére érkezem, és az itt töltött idő néhány pillanatából szemezgettem. 
Nem volt könnyű, sokféle emberrel találkoztam, voltak nehéz pillanatok, de rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem. Végigjártam Svédország nagyvárosait, találkoztam magyar közösségekkel. Végigjártam a magyar egyházi közösségeket is dalaimmal, a kiváló szerzők műveit vittem csokorba. Köszönöm a szeretetet, a mosolyt, a tartalmas beszélgetéseket, sokak nyitottságát, a bizalmat, az érdekes életutakat. 
Láttam sokakban a belső vívódást, az ambivalens érzéseket, a Haza iránti szeretetet, a vágyakozást. A magyar egyesületek kemény munkáját, a törekvést, hogy a magyar, magyar maradhasson, az anyanyelvi tanárok töretlen munkáját, a gyerekfoglalozások fontossàgát, hiszen azon bukik vagy áll minden. Láttam a gazdag, színes kulturális programok tárházát, hogy mindenki szippanthasson igényének megfelelő kultúreszenciát. Találkoztam kis közösségen belüli széthúzással is, de éreztem a küzdést a fennmaradásért. 
Többször jártam otthon és tudatosult bennem, hogy Magyarország mennyire csodás kis ország, egy gyöngyszem, és tudok örülni annak, ami van. (Sorolhatnám tételesen, listába szedve, de itt nem teszem.)
Tavaly Erdélyben jártam szórvány területen , idén Skandináv országban. Más és más! 
Levezettem több, mint 15.000 km-t, élveztem Stockholm csodáit, a tágas, gyönyörű svéd tájat, a svéd loppisok felejthetetlen hangulatát, a kincskeresést, és a Vättern tó folyamatos csábításának voltam kitéve. 
Köszönöm a lehetőséget az élettől, hogy ilyen missziós tevékenységet végezhettem a magyarságért. Mert adni jó! (Nem közhelynek szántam!)"

 

 

A mappában található képek előnézete Színpadon

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.